Nyilatkozat az októberi 7.-ei népszavazásról

2018.09.30

Mint ismeretes, 2018 október 7-én Romániában népszavazás lesz ahol az állam kíváncsi  a Székelyföldi Székelyek és Magyarok véleményére is!

A világszövetség egyetlen problémája, hogy nem derül ki pontosan, hogy miről is kellene véleményt alkotni. Az utóbbi 2 hétben megpróbáltunk pontosabb információkat szerezni, hogy melyek azok a pontok amelyeket meg kívánnak változtatni az alkotmányban, kerestünk képviselőket, szenátorokat de nem sok sikerrel jártunk. Az egész dolgot valami nagy "titok" lengi körül, és ismerve a viszonyokat ez felettébb gyanús!  Hallottunk különféle magyarázatokat, miszerint a házasság fogalmát (mint egy férfi és egy nő szövetsége) akarják pontosítani. Megjegyezném, eddig is gy volt, és törvénytelen volt az egyneműek házassága Romániában. Sokan elfelejtik azt a pár évvel ezelőtti referendumot ahol a parlament létszámának csökkentését szavaztuk meg, eredményesen. Azóta is várjuk a végrehajtását.

Egy szó mint száz! Mivel a referendumon egy igencsak nyitott kérdést fognak feltenni (sarkítva: Beleegyezik-e abba, hogy megváltoztassák az alkotmányt?) ezért a Székelyek világszövetsége nem látja biztosítottnak, hogy nem egy fehér lapot írunk alá, amire aztán bármit ráírhatnak.

A Székelyek világszövetségének tagjai nem fognak részt venni a népszavazáson, ezzel is bojkottálva annak sikerességét, és ezt javasoljuk minden szimpatizánsunknak és más székelyföldi szavazópolgárnak!

Székelyek világszövetsége