Miért áll az SZVSZ kritikusan hozzá a jelenlegi magyar kormányhoz is?

2018.03.31

Miért áll az SZVSZ kritikusan hozzá a jelenlegi magyar kormányhoz is?

A legfőbb indok az, hogy a magyar kormány 2016. decemberében az RMDSZ-nek kampányolt és mindezt úgy tette, hogy megfenyegették az EMNP-t ha indulnak az RMDSZ ellen, akkor minden anyagi támogatást megvonnak az EMNP-től. Tehát elvették a lehetőséget tőlünk tulajdonképpen a választási lehetőséget. Becsületes székely ember román pártra nem szavaz, mert az ellenség az nem barát. Így maradt egy párt az RMDSZ (Igazi nevükön UDMR) akikre szavazni kellett és nem választani! - Ezt nem csak az SZVSZ állítja, hanem az EMNP alelnöke Tőke Ervin is. Az SZVSZ ezért nem tartja demokratikus döntésnek azt, hogy a Magyar Kormány bármelyik erdélyi pártnak kampány tevékenységet végezzen!

A székely honossági népszavazásunk elindítása után a Fidesz közeli sajtó lejárató kampányt indított a Székelyek Világszövetsége ellen, miszerint állításuk szerint az lenne a célja ennek a népszavazási kezdeményezésnek, hogy a magyarságot megosztása. Ezt cáfoljuk! Egyetlen célja van a honossági népszavazásnak és ez a székely nép Magyarországon való jogi kimutatása, mivel Magyarországon statisztikai adatok szerint több mint 185 000 székely él. Ha magyar nemzetiségek között ott van a székely is, akkor számos előnye lehet a székelységnek ebből például:

• Hivatalosan elismert néppé, a nemzetközi jogrendben a népek önrendelkezési jogának alanyává válik. Így akár akár nemzetközi bíróságokhoz is fordulhatnának a székelység képviselői.
  • A törvény értelmében a székelység is önkormányzatokba szerveződhet, csakúgy, mint a, németség, vagy bármely más magyarországi, elismert nemzetiség, annak minden, a törvény nyújtotta, anyagiakban és állami támogatásokban is kifejezhető előnyét élvezheti.
  • Magyar Országgyűlésbe juttathat a székelység is képviselőt - Ennek előnye az, hogy segítheti a képviselő a Székelyföldön is élő 750 000 székely ember önrendelkezési törekvéseinek előre mozdítását.
  • Joga lesz önálló iskolahálózathoz.
  • A magyar politikusok sokkal komolyabban veszik azokat a nemzetiségeket, azok igényeit, amelyek önkormányzatokba vannak szerveződve. Így hatásosabban lehet a magyar politikai előkelőt a székely önrendelkezés irányába mozdítani.

Természetesen a kormány közeli média nem kérte ki a beadványt kezdeményező személy és a Székelyek Világszövetsége álláspontját sem, hanem rosszindulatú cikkekkel próbálták a kezdeményezést ellehetetleníteni, amit egyébként a Nemzeti Választási Bizottság 10 a 0 arányban támogathatónak tartotta. Természetesen jött egy fellebbezés is. Ami nem volt jogos, és a fellebbezést a Kúria elutasította! Semjén Zsolt akkori kijelentése miszerint a székelyek azok csak egy olyan nép, mint a palóc vagy jász, amely asszimilálódott a magyar népbe (és nem nemzetbe) az egyszerűen felháborító volt számunkra és teljes mértékben elhatárolódunk Semjén Zsolt kijelentésétől. Mivel a székelyeséget mint nép önálló népnek nemzetiségnek tartjuk, amelynek meghatározó történelmi szerepe van a magyar állam megalapításában és fenttartásában. A székelyek magukat nemzetnek tartották és az 1840-es évekig önálló nép voltunk, ami után előjött a székelység jogi genocídiuma.

A Székelyek Világszövetsége fórumain minden esetben meghívást küldünk a jelenlegi magyar kormánypártnak is, de még válaszra sem méltattak minket egészen 2017. December.1-ig amikor Pánczél Károly Fidesz képviselő részt vett az SZVSZ Katalán és Székely önrendelkezési fórumon Budapesten ahol elmondhattuk a véleményünket a honossági népszavazással kapcsolatosan is.

A Fideszen belül azt a híresztelik, hogy a Székelyek Világszövetsége el akarja mozdítani a helyéről a Fideszt ezért csináltuk a népszavazási kezdeményezést is. Természetesen ezt is cáfoljuk és az ócska lejárató kampány részének tartjuk.

A Székelyek Világszövetségét próbálták bomlasztani, amit természetesen megakadályoztunk. Az SZVSZ megalakulása óta kijelentette, hogy azokat a pártokat, szervezeteket támogatja, amelyek érdemben oda állnak a székely önrendelkezési törekvések és a Székelyek Világszövetsége mellé és támogatják az SZVSZ kezdeményezéseit. Az SZVSZ nyitott volt a Fidesz irányába is, ahogy a többi nemzeti párt irányába is egyenlő mértékben, viszont nem kívánunk bármelyik párt, vagy szervezet úgymond ,,fiókszervezete,, lenni, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán vagyunk, mivel véleményünk szerint a székely ember sem csak fehér és fekete, hanem minden párt, szervezet szimpatizánsa, ha székelynek vallja magát, akkor a székely nép része.

Az SZVSZ ezt az álláspontját fenntartja és továbbiakban is csak azokkal vagyunk hajlandóak együttműködni és fórumainkon felületet adni ,amelyek a Székelyek Világszövetsége Programját is elfogadják.

SZVSZ Sajtószolgálat!