Az igazság az autonomista ,,székely,, zászlóról és piros-fekete székely zászlóról

2018.05.15

A 2004-ben tervezett úgynevezett ,,székely,, zászló soha nem volt a székelység szimbóluma és történelmileg nem vezethető vissza semmilyen székely zászlóhoz vagy szimbólumhoz sem.

Az SZNT, vagyis a Siculitas Egyesület mozgalmi zászlója és az autonómia igény szimbóluma. Az SZNT szerint ez Székely Mózes családi zászlójához vezethető vissza, ami semmiféleképpen nem hasonlít a jelenlegi 2004-ben tervezett SZNT zászlóhoz. Székely Mózes családi zászlójában nem szerepelt az arany sáv, hanem egy fehér sáv volt helyette és a nap és a hold sem a jelenlegi formában helyezkedett el.

Székely Mózes családi zászlója

Az 1950-es évek elején a székelység körében a ,, harci székely zászló,, volt elterjedve, ami már visszavezethető a történelemben az ősi székely címerhez ami piros alapon van és egy behajlított kéz és kard van rajta, amire egy szív, korona és medvefej van rátűzve.

Ősi székely címer Székelydálya

Ez a szimbólum megtalálható még több székely templomban is, például:

• Bögözi református templom gyámkövén
  • Székelyderzsi unitárius templom gyámkövén
  • Székelydályai református templom szentélyboltozatán
  • Csíkcsobotfalvi oltár predelláján
  • Csíkmenasági római katolikus templom szentélyén

2004- ben az SZNT arra hivatkozott, hogy a piros -fekete székely zászlót a Csíkszéki kommunisták találták ki, ezért le kell cserélni valami másra. Ennek véleményünk szerint teljesen más oka volt és ez nem más, mint kereskedelem a zászlókkal, tehát az autonómia mozgalomra felépítve pénzügyi bevételt is tudtak szerezni a zászlók árusításával.

Természetesen arra nem gondoltak, hogy ezt a székely törvények szerint egy Székely Nemzetgyűlés el kellett volna először fogadja és arra sem gondoltak, hogy történelmi alapokon lévő székely zászlót dobnak el egy történelmileg nem hiteles és az utóbbi években kiderült, heraldikailag nem megfelelő mozgalmi zászlóért.

A Székelyek Világszövetsége ezért nem tartja hitelesnek az SZNT autonómista mozgalmi zászlaját székely zászlónak nevezni, ezért az SZVSZ a piros-fekete székely zászlót használja és kéri a székelyeket, ha fontos nekik a történelmi múltjuk, akkor szerezzék be, használják és tegyék ki a piros-fekete zászlót, amely színeiben is azt mutatja, hogy a székelyek a vérüket adták a földért (piros-vér, fekete-föld és gyász)

A történelmi szimbólumainkat és a székely nemzettudatunk, jogi létezésünk megtartását, elvárjuk, hogy az erdélyi magyar pártok és az SZNT is tiszteletben tartsa, mivel nem engedjük senkinek, hogy beolvasszanak minket, szimbólumainkat gyalázzák, vagy kihasználva a székely nemzetet, látszat és megélhetési politikát végezzenek.