A Székelyek Világszövetségének (SZVSZ) közleménye Beke István és Szőcs Zoltán ítélete kapcsán

2018.07.05

A Székelyek Világszövetsége mélységesen elítéli a bukaresti legfelsőbb bíróság ma közzétett ítéletét, amelynek nyomán Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének aktivistáit terrorizmus bűntette miatt 5-5 év letöltendő szabadságvesztés sújtja.

Különösen megdöbbentő ez annak fényében, hogy korábban a bukaresti ítélőtábla csupán pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményért ítélte őket 11, illetve 10 hónapos börtönbüntetésre, amelyet letöltöttek. A terrorizmus koncepcióját azonban az ügyészség végül sikerrel erőszakolta át a legfelsőbb bíróságon. Eszerint a koncepció szerint a két - immáron elítélt - hazafi a 2015. december 1-jei kézdivásárhelyi katonai parádén akart házi készítésű bombát robbantani.

A hatóságok mindeddig nem voltak képesek erre nézve komolyabb bizonyítékot bemutatni, mint a már korábbi ítéletek tárgyát képező pirotechnikai eszközöket - amely nagyjából néhány petárdát jelent. Kétséges, hogy ezekből bármilyen bombát elő lehetett volna állítani.
Akinek jelen ügy kapcsán netán olyasmik jutnának eszébe, mint az 1957-es "székely mikós" diákok ügye, akiket egy március 15-ei koszorúzás ürügyén hasonló vádakkal zártak el hosszú évekre román politikai börtönökbe, az jól asszociál, a vád most is hasonlóan "megalapozott". Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt egy nagyjából hasonló koncepciós perben marasztalták el, igen súlyos ítélettel, minden bűnük a székely ügyért való tenni akarás volt.

Éppen ezért a Székelyek Világszövetsége ezúton kér mindenkit, aki a székely ügyet fontosnak érzi, illetőleg Románia minden igazságszerető polgárát nemzetiségtől és vallástól függetlenül, hogy a jogszabályok betartásával, de menjen az utcára, lehetőség szerint piros-fekete karszalagban, és így fejezze ki szolidaritását a két politikai fogollyal. (Ha valaki szeretne, karszalagot az alábbi weblapon igényelhet: https://www.szekelyekvilagszovetsege.com/hu/.)
Ha Beke István és Szőcs Zoltán ügyét most szó nélkül hagyjuk, nem tudhatjuk melyikünk lesz a következő, és milyen ürüggyel fogják majd tönkretenni!

Mihaly Andras
SZVSZ