A Székelyek Világszövetségének (SZVSZ) felhívása Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadításáért

2018.07.26

A Székelyek Világszövetsége mélységesen elítéli a bukaresti legfelsőbb bíróság ítéletét, amelynek nyomán Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének aktivistáit terrorizmus bűntette miatt 5-5 év letöltendő szabadságvesztés sújtja. A Székelyek Világszövetsége ezúton kéri minden tagját és szimpatizánsát, aki a székely ügyet fontosnak érzi, illetőleg Románia minden igazságszerető polgárát nemzetiségtől és vallástól függetlenül, hogy az alábbiakban közzétett "Máglyatűz Mozgalom" által kezdeményezett petíciót és aláírásgyűjtést írja alá, ossza meg és terjessze minél szélesebb körben.

Szabadságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak!

Nyílt levél, petíció a CitizenGo oldalán és támogatásával Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek és Klaus Iohannis román államelnöknek, Szőcs Zoltán és Beke István, a két jogerősen, ám jogalap nélkül, terrorizmus vádjával, de ártatlanul öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt két székely honfitársunk szabadon bocsátásáért. Az ügy és a per legdöbbenetesebb részleteit itt ismerheti meg alaposabban:

Petíciónk aláíróinak célja, hogy a román hatóságok és bíróságok helyezzék hatályon kívül azt a jogi szempontból megalapozatlan, és ilyen formában etnikai alapon, az erdélyi és romániai magyar kisebbség megfélemlítésének céljából meghozottnak tűnő ítéletet, mellyel öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Nyílt levelünk egyik címzettje ezért Klaus Iohannis, Románia elnöke.

A kezdeményezés támogatói Szijjártó Péter magyar külügyminisztert megszólítva mindemellett azt akarják elérni, hogy az ártatlanul elítélt két székely hazafi felmentésének és szabadon bocsátásának érdekében a magyar kormány és a magyar diplomácia alaptörvénybe foglalt kötelességének megfelelően tegyen meg minden tőle telhetőt és módjában állót, hiszen e két ember nem csupán erdélyi magyar, hanem egyúttal magyar állampolgár is.

Nem ez az egyetlen eset az elmúlt időben, amikor a román hatóságok és bíróságok csupán azért hoznak ítéletet vagy döntést ellenünk, legalábbis a kárunkra, mert az alperes, az igénylő, a vádlott magyar. Ennek bizonyítására elegendő a kolozsvári magyar alpolgármester esetére, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium románoknak ítélésére vagy a marosvásárhelyi katolikus magyar iskolára és magyar egyetemi karra, esetleg a marosvásárhelyi mentőparancsnok ügyére, valamint a korábban visszaszolgáltatott, ám a napokban újraállamosított ratosnyai Bánffy-erdőkre gondolnunk, és a lehetséges példák sorolása ezzel korántsem ért véget. A két székely elítélésének e magyarellenes folyamat részeként történő megítélését segítheti továbbá, hogy ugyancsak 2018. július 4-én, azaz az ő elítélésük napján történt, hogy az illetékes román bíróság újabb döntésében is megerősítette: a román állam nem adja vissza a Batthyáneumot, a világhírű könyvtárat és tudományos gyűjteményt a magyaroknak, azaz az erdélyi magyar katolikus egyháznak.

Kérem, segítsen aláírásával, hogy közösen elérhessük: mind a magyar, mind a román kormány tegyen meg mindent e szégyenletes és a jogbiztonságot lábbal tipró ítélet megsemmisítéséért, és két erdélyi magyar nemzettársunk mielőbbi szabadon bocsátásáért.

Aláírásával itt csatlakozhat kezdeményezésünkhöz:

Gondoljon bele:nem is olyan régen még azért hívhatott be a Szekuritáté erdélyi magyar embereket vallatásra, mert otthon magyar tévét néztek, és azért inthettek rendre embereket például Kolozsvár utcáin, mert magyarul beszéltek egymással, "román kenyéren élve..." Ugye, nem akarjuk, hogy újra eljöhessenek e mára már letűnt idők? Mindezért kérem, hogy ossza meg rokonaival, ismerőseivel és barátaival, valamint minél több emberrel mind a Facebookon, mind az egyéb internetes közösségi oldalakon és a rendelkezésére álló egyéb médiumokon keresztül e petíció linkjét és hírét: https://www.citizengo.org/.../164278-szabadsagot-beke-istvann...

Segítsen abban, hogy minél több emberben tudatosítsuk azt a Szabó Dezső-i alapigazságot, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ráadásul minden magyar ember tehet is valamit a többi magyarért.

A Máglyatűz Mozgalom facebook csoportjához csatlakozva Ön is értesülhet az ügy minden további fejleményéről, s megismerheti például Beke István hősiesen küzdő feleségének, Beke Igyártó Csillának az álláspontját, érveit. Erre itt van lehetősége: https://www.facebook.com/groups/621084958284415/

Köszönettel és tisztelettel, hathatós segítségében bízva:

Dr. Kékesi Raymund
Máglyatűz Mozgalom