A Székelyek Világszövetsége továbbra is határozottan kiáll Csibi Barna mellett!

2018.02.09

A Székelyek Világszövetsége felháborodását fejezi ki a Román Állam magyarellenes és székelyellenes cselekedetéért, miszerint Csibi Barnát a Székelyek Világszövetsége alapító tagja négy év felfüggesztett börtönre ítélte a román hatóság, mivel a szabad véleménynyilvánítás jogával élt és ki merte mondani azt, hogy,,Székelyföld nem Románia!,, - vagy véleményt, mert mondani egy olyan román nemzetihősnek kikiáltott tömeggyilkosról, mint Avram Iancu.

A Román Államot elítéljük a székelység elleni támadásaiért, a szimbólumaink üldözéséért és az anyanyelvünk használatának korlátozásáért, székely hazafiak meghurcolásáért. A szólásszabadság megilleti Csibi Barnát is és egyértelműen a Csibi Barna által elhangzottak véleményünk szerint nem lépik túl a véleménynyilvánítás szabad jogát!

Véleményünk szerint a Román Bíróság ítélete teljesen jogsértő, mivel az utóbbi hetek történései bizonyítják, hogy a román igazságszolgáltatás kettős mércét használ és sérti a népek önrendelkezési jogát és az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának I. es pontját miszerint:

Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulhatnak. II. Minden politikai társulás célja az ember természetes és elévülhetetlen jogainak megőrzése. E jogok: a szabadság, a tulajdon, a biztonság s az elnyomatással szemben való ellenállás.

A Székelyek Világszövetsége a Román Államot elnyomónak tekinti, mivel sérti a székelyek és az erdélyi magyarok önrendelkezési jogát és számtalan esetben megsértette saját alkotmányának 6- os cikkelyét miszerint:

(1) Az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez.

(2) A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek identitásának megtartását, fejlesztését és kifejezésétcélzó állami védő intézkedéseknek meg kell felelniük a többi román állampolgárhoz viszonyítva azegyenlőség és a diszkrimináció tilalma elveinek.

A Székelyek Világszövetsége továbbra is határozottan kiáll Csibi Barna mellett és kéri a székely embereket, hogy hasonló esetekben is politikai szimpátiától függetlenül álljunk ki a román igazságszolgáltatás kettős mércéjét megtapasztaló nemzettársaink mellett és ne engedjük azt, hogy megfélemlítsenek!

A Székelyek Világszövetsége a napokban gyűjtést szervez Csibi Barna büntetésének kifizetésére és a bírósági költségek megtérítésére, továbbá az ügyet az Európai Emberi Jogi Bíróságra fogja terelni. Erről majd az SZVSZ közösségi oldalán és csoportjában olvashatnak továbbá a weboldalunkon is.

Üzenjük a Román Államnak és minket megfélemlíteni kívánó szervezeteknek, hogy nem félünk, és minél erősebben próbálnak támadni annál erősebben fogunk ellenállni!

Székelyek Világszövetsége 2018.febr.9