VISSZHANG - ESEMÉNYÜNK BESZÁMOLÓJA

2017.06.29

A román kommunista falurombolás 29. évfordulójára emlékezett a Székelyek Világszövetsége. A rendezvényen át akarták adni a román nagykövetségnek a petíciójukat, amelyben a székely önrendelkezés megteremtését követelik, de ott nem vették át, így postán juttatják majd el a címzettekhez.

A kicsi, de elszánt tüntetőcsoporttal vonult Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom merényletkísérlettel megvádolt, majd 10 hónapra elzárt kézdivásárhelyi szervezője, de MIÉP-es vezetők és Ludányi Horváth Attila volt kolozsvári konzul is részt vett a rendezvényen.

A menet kevéssel dél után a román nagykövetség elől indult, ahol egy petíciót szerettünk volna átadni - ami sikertelen lettl. "Azt szerettük volna, hogy a román kormány ismerje el a székely nép őshonosságát, de át sem vették a kérelmünket. Majd megkapják postán is, aztán július elsején elvisszük a petíciót Bukarestbe" - mondta a Magyar Nemzetnek az elutasítás ellenére is bizakodó András Mihály, a világszövetség elnöke.

Az SZVSZT  ennyi még nem tántorítja el, mindenképp a magyar parlament elé szeretnénk vinni kérelmüknet. Ugyanakkor arra is felkészültünk, hogy máshol is kell támogatót találniuk.

"Ha a magyar kormány nem foglalkozik velünk, akkor megyünk az oroszokhoz és az amerikaiakhoz. A lényeg, hogy találjunk egy államot, ami elismeri őshonosságunkat Székelyföldön, és később is kiáll mellettünk" - magyarázta András Mihály, aki azt is megmagyarázta, miért fontos az őshonos nép státuszának megszerzése.

Azzal együtt, hogy így nyilvánosan elismerik a székelység helyhez kötött identitását, népszámláláskor nem számolnák őket a román népességhez - és ami a legfontosabb, a székelyek törvényesen, az ENSZ támogatásával kijelenthetnék önrendelkezési jogukat is.

A demonstráció később a Hősök terén folytatódott szónoklatok és népzenei koncertek kíséretében: a helyszínválasztás szimbolikus, hiszen 1988-ban több tízezren tiltakoztak ugyanitt a romániai falurombolások ellen - ez volt az 1956 utáni legnagyobb spontán tömegdemonstráció Magyarországon.

A beszámoló folyamatosan bővülni fog! Köszönjük mindenkinek akik eljöttek! Folytatjuk...