A Székelyek Világszövetsége nyilatkozata Petrás János a Kárpátia zenekar frontemberének Romániából való kitiltásáról.

2018.01.05

A Székelyek Világszövetsége felháborodását fejezi ki a Román Állam mondhatni már hagyománnyá vált soviniszta és magyarellenes legújabb cselekedetéért is, miszerint Petrás Jánost a Kárpátia zenekar frontemberét három évre tiltotta ki a román hatóság és jogerősen pénzbírság kifizetésére ítélték, mivel a szabad véleménynyilvánítás jogával élt és ki merte mondani az, hogy ,,Székelyföld nem Románia!,,

Ezzel a mondásával véleményünk szerint nem sértette meg a román népet mivel ezt a székelyek is így gondolták és a román elnyomás 100 éve után is így gondoljuk. Ezt a gondolatot sem egy Dîmbovița melletti soviniszta törvényszék sem pedig egy Bukaresti törvényszék sem egy Csíkszeredai törvényszék nem tudja korlátozni, mivel ez bele fér a véleménynyilvánítás szabad jogába!

A Román Államot elítéljük a székelység elleni támadásaiért, a szimbólumaink üldözéséért és az anyanyelvünk használatának korlátozásáért, székely hazafiak meghurcolásáért. Itt említhetjük Beke István és Szőcs Zoltán a HVIM tagjait ért zaklatások és Csibi Barna az SZVSZ alelnöke ellene tett román bírósági intézkedésre is. A Román Állam a Magyar Román Alapszerződésben aláírtakat és a Gyulafehérvári Határozatban leírtakat is megszegi, és keresik a folyamatos nézeteltéréseket a magyar nemzettel és Magyarországgal.

A Székelyek Világszövetsége levélben fogja értesíteni és kérni Románia Külügyminiszterét, Teodor Meleșcanut és Magyarország Külügyminiszterét Szijjártó Pétert, hogy a már nem egy esetben történt magyarországi zenekarokat ért jogi támadásokat, (gondolhatunk itt a Beatrice Kolozsvári koncertjére is) beszéljék meg, majd erre találjanak megoldást, hogy a jövőben ne érjék a magyar zenekarokat kitiltások és ne legyenek felhasználva a román politika magyarellenes eszközeivé.

Székelyek Világszövetsége. 2018.01.05

Frisss hírek